klik om zoom in te schakelen
laden...
We hebben geen resultaten gevonden
open kaart
Uitzicht Wegenkaart Satelliet Hybride Terrein Mijn locatie Volledig scherm Vorige Volgende

Geavanceerd zoeken

Wij vonden 0 resultaten. Bekijk resultaten
Uw zoekresultaten

Tips en tricks

Energieverbruik

1. Lichtinval:

  • Open de gordijnen en rolluiken van zodra je opstaat zodat het zonlicht kan binnenkomen. Denk bij de inrichting van je woonst functioneel, zodat je optimaal kunt genieten van de natuurlijke lichtinval bijv. zet een zetel/stoel waarin je vaak zit dicht bij het raam.
  • Als je kamer aan een opknapbeurt toe is, verf of behang dan met lichte kleuren. In een donker interieur moet de lichtsterkte namelijk een twee- tot drietal keer hoger zijn.
  • Stof je lampkappen regelmatig af zodat het lichtrendement verhoogt. Lichtdoorlatende gordijnen hebben ook regelmatig een wasbeurt nodig.
  • Als je in een hoekje leest, is het niet nodig om de hele kamer te verlichten. Je hebt vaak genoeg aan een lampje bij de zetel waarin je zit. Lokale verlichting verbruikt bovendien stukken minder.
  • Gebruik spaarlampen en mijd halogeenspots. Spaarlampen blijven het voordeligst en het milieuvriendelijkst tegenover de gewone gloeilamp.

2. Gordijnen en rolluiken:

  • Sluit ’s nachts je gordijnen want dit vermindert de tocht door slecht sluitend schrijnwerk. Gordijnen hebben het extra voordeel dat ze de koudestraling van het glas in een venster tegenhouden. Ze verhogen het warmtegevoel en je zal minder de neiging hebben om de verwarming hoger te zetten.
  • Maak je gordijnen niet langer dan het venstertablet wanneer er een radiator onder staat. De warme lucht die opgewekt wordt, stijgt en zit dan gevangen achter de gordijnen waardoor de ruimte moeilijker opwarmt, en grotere warmteverliezen optreden via het glas van de ramen. Zorg er ook voor dat de goede werking van radiatoren niet verhinderd wordt door bijv. drogende handdoeken.

3. Verwarming:

  • Laat de verwarming niet volledig aanstaan als je weg bent of ’s nachts. Draai bij voorkeur de thermostaat ongeveer 1 uur vóór het slapengaan of vóór het verlaten van het huis naar 13 à 15°C.
  • Laat de kamertemperatuur niet hoger zijn dan 20°C en regel de temperatuur niet op je gevoel. Trek warmere kleren aan wanneer het 20°C is en je het nog niet warm genoeg hebt.
  • Vermijd zoveel mogelijk elektrische verwarming als hoofdverwarming én als bijverwarming. Elektrische verwarming kost minder bij aankoop maar meer bij het verbruik. Bij gasverwarming is het omgekeerd. Het opwekken van 1 kWh warmte met elektriciteit kost zesmaal meer dan bij gebruik van gas. Elektriciteit is niet alleen duur, het is ook milieuonvriendelijk. Bij de productie van elektriciteit gaat 50 tot 60% van de energie verloren. Een elektrisch bijverwarmingstoestel van 2000 Watt vebruikt al snel meer dan € 100 bij gebruik van amper 2u per dag voor 6 maanden.

Bron: www.studentkotweb.be


Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vergelijk aanbiedingen